EFT för effektiv behandling av PTSD

Att bli utsatt för traumatiska händelser sätter sina spår. Det sätter sig i kroppen och i hjärnan. Den goda nyheten är att dessa trauma kan läka. De kan till och med läkas utan långvarig psykoterapi, utan smärtsam återupplevelse och utan läkemedelsbehandling. För varför ska det som tar några få minuter att ske behöva månader, år och decennier av terapi med  väldigt svagt resultat som Gary Craig uttrycker det.

Den känsla av hjälplöshet och ovisshet kopplad till upplevelsen av att vara i livsfara, att kanske bli skjuten och dö drabbade 26 stycken G4S anställda vid helikopter rånet i september förra året. Fastän rånet skedde för 10 månader sedan lider fortfarande flera av dem av ångest, sömnlöshet, mardrömmar, rädsla för plötsliga höga ljud och andra typiska reaktioner på trauma.

Så här står det i en artikel i DN den 1 augusti: En kvinna fick panik i vintras när en snöplog bullrade förbi hennes hus. Andra har drabbats mindre hårt. En annan beskriver hur hon efter rånet flyttade hem till sin mamma där hon stannade i flera veckor eftersom hon var rädd att vara ensam. Hon säger att rånet har påverkat hela hennes livssituation, ”jag är nästan alltid stressad och har svårt att sova”.  Rånoffer vittnar om dödsskräck, DN.

Upplevelsen lagras i kroppen och inte i intellektet, se “The Body Bears the Burden” av Robert Scaer . Ju mer man pratar om upplevelsen ju mer befästs inlärningen. Om detta vittnar tusentals krigsveteraner, rånoffer, krigsoffer etc.. Men glädjande nog finns det nu metoder som kan förlösa även dessa de värsta trauman som människor blivit utsatta för. Metoderna som med den modernaste biologisk- medicinska forskningsfronten visar och förklarar sammanhangen. EFT, Emotional Freedom Techniques, och TAT används framgångsrikt i krigshärjade- och katastrofdrabbade område i världen med utomordentliga resultat. Läs gärna följande vetenskapliga artiklar; Energy Psychology in Disaster Relief av David Feinstein och Rapid Treatment of PTSD: Why Psychological Exposure with Acupoint Tapping May Be Effective av David Feinstein.

Titta på en video om hur krigsveteraner med PTSD upplever effekten av EFT. EFT for Wartime Trauma. Se gärna hela dokumentärfilmen “Operation: Emotional Freedom”.