EFT Sweden

Svenska traumaexperter maktlösa inför PTSD?!

Allt fler svenskar diagnosticeras med PTSD. Beroende på att många haft uppdrag i krigs- och krissituationer. ”Traumaexperter”  i Sverige fortsätter i de gamla spåren med krissamtal etc trots att dessa sedan länge i forskning visats ha negativa effekter för utvecklingen av PTSD.

Slutsatsen att vi kommer att drabbas av samma problem som i USA verkar inte alltför djärv.

I USA har domstolsbeslut tagits som ger krigsveteraner med PTSD lisvtids ersättning dvs en form av pension. Det är en av flera indikationer på att den hjälp som krigsveteransjukhusen erbjuder är otillräcklig för att inte säga felaktig.

Det som erbjuds soldater med PTSD är detsamma som erbjuds i Sverige för PTSD nämligen KBT och psykofarmaka.

Studier som gjorts i USA visar att av cirka 49.000 fall med PTSD är det bara 10% som fullföljer behandling med KBT. Skälen till att det är så är att man upplever att samtalen lyfter fram och förvärrar symtomen. Detta är helt i linje med kunskapen inom den moderna traumaforskningen.
Läkemedel upplevs inte bara döva PTSD symtomen utan gör att livet blir fattigare känslomässigt.

Men det finns effektiva metoder som verkar på helt annorlunda sätt. De går på orsakerna till symtomen dvs eliminerar de emotionellt negativt laddade minnena i limbiska systemet.

Förhoppningsvis blir de mer kända och använda framöver med namn som EFT, TAT, EMDR, TRE, Sensorimotor Psychotherapy, Logosyntes och Somatic Experiencing.

Länk till artikel i CNN: Vets with PTSD get benefits under settlement

Länk till dokumentärfilm om Effektiv hjälp för PTSD

 

One thought on “Svenska traumaexperter maktlösa inför PTSD?!

  1. Hasse Mujagic

    Hej jag heter Hasse Mujagic , jag kommer från Bosnien. Jag var med i kriget från 1991- 1995. Både i Kroatien och Bosnien.När kriget började var jag bara 19 år. Jag har upplevt helvetet på riktigt. När jag kom till Sverige 1996 fick jag diagnosen PTSD. På den tiden träffade jag 19 läkare och de visste inte vad som var felet på mig.De gav mig diagnosen astma. Tillslut träffade jag en läkare och hon hittade rätt diagnos, och för första gången i mitt liv fick jag en psykiater och det var förra året. Jag kände inte igen mig själv , jag var som en helt annan människa. Det var något som styrde mig. Jag fick panikattacker fyra -fem, gånger per dag. Jag ville inte vara i kontakt med andra människor omkring mig. När natten kommer känns det som om jag ska dö. Det finns mycket jag har att skriva om men människor förstår inte. Min mamma och min bror var rädda för mig , därför blev vi ovänner pågrund av min hälsa. De trodde att jag var knarkare. Men jag kunde inte förklara för min familj vad det var med mig, när jag säger att jag får en flashback och ser döda människor trodde de inte på mig. Jag är fortfarande lika sjuk som då. Det fanns en tid då jag mådde bra , men när problemen kom tillbaka i mitt liv kom samma problem tillbaks som förut.Jag har nu en behandling i psykiatriska avdelningen i värnamo men jag är inte nöjd med detta eftersom det inte blir någon förändring och därför lider jag och hela min familj.
    PS. Det är inte jag som skriver utan min dotter eftersom jag inte kan koncentrera mig på det. MVH Hasse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 + 4 =