EFT Sweden

Omfattande livsstilsstudie inleds

Reflexioner kring ett kort nyhetsinlägg i DN den 20 april 2011.  http://www.dn.se/nyheter/sverige/omfattande-livsstilsstudie-inleds

Varför lyckas vissa hålla sig friska även om de missköter sig medan andra blir sjuka trots att de är renlevnadsmänniskor? Denna och fler frågor hoppas svenska forskare få svar på i vad som ska bli en av världens största studier kring miljöns, livsstilens och genernas betydelse för hälsan. Mer än 30.000 svenskar kommer att kartläggas.

Ja tänk vad mycket som måste forskas på om och om igen. Och tänk så många som måste lida så länge innan de får hjälp. Det tar troligen minst 10 år innan några lösningar kan implementeras.  Så vad är det vi behöver veta mer innan vi kan tillåtas att handla, att göra något åt vår ohälsa. Vet vi inte redan att om vi har en taskig uppväxt, verbal misshandel, övergrepp eller frånvarande, ständigt arbetande föräldrar ofta leder till sjukdom, ohälsa, dåliga relationer och beroendeproblematik.

Det finns omfattande studier som visar att barndomsupplevelser kan leda till addiktion och allvarliga sjukdomar. Den är ju gjord på amerikaner, medelklass- amerikaner, så inte kan väl detta gälla för svenskar eller …

Läs på eftsweden.se “The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study: Bridging the gap between childhood trauma and negative consequences later in life”

Läs mer om ACE studien på http://www.acestudy.org/

 

Kommentera