EFT Sweden

Historisk bakgrund och utvecklingen av EFT

EFT – Emotional Freedom Techniques utvecklades och lanserades under 1990 talet av Stanfordingenjören Gary Craig. Gary Craig har sedan tonåren varit intresserad av personlig utveckling.

Han sökte metoder som gav resultat. Han utbildade sig till NLP Master, coach och lärde sig TFT – Thought Field Therapy av Roger Callahan. Därifrån utvecklade han EFT till ett ”one size fits all” en metod som alla kan lära sig och som kan användas till det mesta.

Marys vattenfobi ett minne blott

Roger Callahan skapade TFT – Thought Field Therapy på basis av en observation av en av sina klienter, Mary. Hon hade under årtionden försökt få hjälp för sin fobi för vatten. Callahan, som använde KBT metoden, hade inte heller kunnat hjälpa henne under det halvår hon gått till honom.

En dag då Mary kom för sin vanliga psykoterapi hade hon ont i magen. Roger fick en idé om att testa att knacka på en punkt under ögat, så som hans nyvunna kunskaper i tillämpad kinesiologi sa honom att man kunde göra eftersom detta var startpunkten på magmeridianen. Mary blev efter detta till sin och Rogers förvåning fri från sin livslånga vattenskräck. Hon har så förblivit och köpte en segelbåt för att njuta av sin nyvunna frihet.

Upptäckten av motstånd mot förändring

Här kunde historien ha slutat, men för Callahan blev det inledningen till utvecklingen av det som han senare kom att kalla för TFT. I sitt fortsatta arbete med klienter som ville gå ner i vikt eller sluta röka uppmärksammade Callahan det som kallas för terapiresistens, psykologisk reversering, inre motstånd, självsabotage, eller tyvärr som vissa säger, dålig karaktär. Detta är det undermedvetnas sätt att reagera på förändring.

Förändring innebär ju att dyrköpt erfarenhet riskeras för något nytt och okänt. Inte så konstigt att det är svårt att få effekt via terapiformer som enbart förlitar sig på samtal eller mediciner. Detta motstånd löses relativt enkelt inom energipsykologin.

Gary Craig och EFT Masters

Gary Craig utvecklade TFT till EFT för att den skulle passa så många som möjligt.

Idag är EFT den mest använda metoden inom energipsykologin. Arbetssätten effektiviseras hela tiden för att klara allt svårare problem. Hemvändande soldater från USAs krigföring i främmande länder lider ofta av PTSD, sviter av alla trauman. Dessa blir hjälpta av EFT trots att traditionella metoder inte fungerar.

EFT Masters i USA och England vidareutvecklar EFT för att allt effektivare arbeta med komplicerade problem såsom addiktion och kroniska sjukdomar.
Gary Craigs hemsida